Er Skolefrukt dyrt eller billig?

Publisert: 23/08/2024

Er Skolefrukt egentlig dyrere eller billigere enn frukt du kjøper på butikken? Vi gjorde en undersøkelse om dette, kanskje resultatet overrasker deg. Eller var det som forventet?

Skolefrukt er subsidiert med kroner 2,- per frukt/grønnsak av staten for at prisen skal være relativt lav. Subsidien bidrar til at pris til kunde, som foresatte, skole eller kommune er kroner 4,20 per stk. (fra august 2024). Dette er en pris som gjelder alle typer Skolefrukt som blir levert.

Spørsmålet er om denne prisen er dyr eller billig når en sammenlikner med kjøp av frukt og grønnsaker andre steder. Det er ingen tvil om at prisen er billig hvis en sammenlikner med utsalgsteder som kiosk, bensinstasjon, kantine etc., men hva om en sammenlikner med kjøp i dagligvarebutikker?

En slik sammenlikning vil uansett ikke bli helt nøyaktig av flere grunner:

  • Frukt og grønnsakene i Skolefruktordningen kan ha andre sorter og størrelser enn det som selges i dagligvare, noe som påvirker pris.
  • Produktet i Skolefruktordningen, små gulrøtter i pose (snack gulrot) kan heller ikke sammenliknes direkte med det som selges i dagligvare.
  • Prisene på frukt og grønt i dagligvare er ikke stabile. Det er perioder med tilbud, og det er prisforskjeller som følge av lavpriskonsepter og ekstra rabatter som følge av medlemskap hos dagligvarekjeder.

Derfor må en betrakte prissammenlikningen som omtrentlig og basert på noen forutsetninger (se supplement om gjennomføring)

Vi har valgt å sammenlikne prisene på Skolefrukt med tre kategorier, lavpris, supermarked og netthandel. Resultatet ble som følger: 1)

Konklusjonen er altså at Skolefrukt er billigere enn å kjøpe frukten eller snackgulrøtter i dagligvare.

Argumenter mot dette er at for eksempel bananer kan bli kjøpt enda billigere hvis en velger kjedenes egne merker.

Argumenter for at konklusjonen fortsatt holder er at små gulrøtter i pose /snackgulrøtter har en spesiell fordelaktig pris i Skolefrukt og at en 60 grams pose relativt sett er dyrere å produsere enn poser som inneholder mer gulrøtter. I tillegg har Skolefrukt to ganger per semester toppingprodukter som blåbær og druer, som har en høy pris i denne sammenhengen, og som ikke er lagt til grunn i prissammenlikningen.

En må også ta med i betrakting at Skolefrukt for prisen 4,20 per stk. (uansett hvilket produkt som leveres) blir levert til skolen og senere utlevert til elevene.

Skolefruktordningen som en abonnenttjeneste sørger også for at elevene er sikret en frukt eller grønnsak hver skoledag. Foresatte slipper arbeidet med å kjøpe inn og legge frukt og grønnsaker i skolesekken.

Et annet aspekt er at de fleste voksne og barn i Norge spiser mindre frukt og grønt enn anbefalt. Skolefruktordningen bidrar til å synliggjøre og minne om viktigheten av frukt og grønnsaker i skoletiden.

  • Prisinnhenter og skribent er Tore Angelsen, prosjektleder Skolefrukt i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 

 

 

Supplement: Hvordan prissammenlikningen er gjennomført:

  1. Prisene i dagligvarebutikkene er sjekket i perioden 4. juli til 15. juli 2024
  2. Prisene som vi har sammenliknet med i butikkene er på de mest ordinære frukt og grønnsakene. En har ikke brukt de lave prisene til kjedenes egne merker da for eksempel epler kan være relativt små og mindre enn kravspesifikasjonen for epler i Skolefrukt.
  3. For å kompensere for en eventuell urettferdighet i punkt 2 har vi redusert dagligvareprisene på fruktene (epler, pærer og banan) og gulrøtter i pose med prisavslagene en får av medlemskap.
  4. For pærer er det benyttet dagligvarepriser av typen Conference da dette er hovedsakelig type pærer som leveres i Skolefrukt.
  5. Når det gjelder små gulrøtter i pose/snackgulrøtter har vi beregnet om til kg. priser og så til stk. priser om det skulle vært 60 gram. Dette er en stor fordel for butikkprisene da Skolefrukt har 60 grams poser som relativt sett er mye dyrere å produsere per kg.
Tilbake til aktuelt